Kun ostat OEE–järjestelmää, osta helppokäyttöinen
OEE-järjestelmä auttaa lisäämään tuotannontehokkuutta osoittamalla, missä tuotantoprosessin vaiheissa syntyy hukkaa. Mutta jos järjestelmä ei ole riittävän intuitiivinen eikä sitä osata käyttää, OEE-järjestelmäinvestointi menee hukkaan. Kun ostat OEE-ohjelmistoa, varmista sen helppokäyttöisyys.
Jotta tuotannon prosesseja voitaisiin kehittää, tehokkuutta pitää ensin voida mitata. Tieto siitä, missä tuotannossa syntyy hukkaa, kiinnostaa kaikenkokoisia teollisuuden toimijoita. Tuotannon tehokkuudenseuranta on ensimmäinen askel tehokkuuden parantamiseen. OEE-luku, eli overall equipment efficiency, tai suomalaisittain KNL, kertoo, missä hukka piilee ja milloin sitä syntyy. OEE-järjestelmä, kuten esimerkiksi RS Production OEE, on ohjelmisto ja seurantaratkaisu, joka mittaa tehokkuutta ja luo raportteja siitä.
OEE-järjestelmä hankitaan silloin, kun halutaan parantaa tehokkuutta nykyisellä laitekannalla, halutaan selvittää tarvetta laitekannan uusimistarpeille, tai kaivataan esimerkiksi tukea lean-prosessien ja tuotannon kokonaisvirtauksen kehittämiseksi. Sopivan järjestelmän valitseminen ei kuitenkaan ole ihan helppoa. Valikoima on nykyään suuri, toiminnallisuuksia on paljon, ja räätälöinti- ja lisäosamahdollisuudet voivat saada pään pyörälle.
Jotta yrityksessä voitaisiin valita itselle sopivin OEE-ratkaisu, pitäisi tuotannon tilaa ja yrityksen tarpeita tarkastella kriittisesti.
Hankintaprosessissa ei kuitenkaan pidä jäädä liian pitkäksi aikaa etsimään kaikin puolin täydellistä järjestelmää, jolla pärjätään seuraavat vuosikymmenet. Sen sijaan kannattaa aloittaa kevyestä ratkaisusta, joka riittää senhetkisiin tarpeisiin, mutta joka skaalautuu yrityksen tarpeiden muuttuessa. Lisäksi kannattaa valita OEE-järjestelmä, joka on niin helppokäyttöinen, että työntekijät kaikilla tuotannon tasoilla osaavat käyttää sitä.
Ihmiset haluavat arjen helppoutta
Teknologia kehittyy, ohjelmistojen käyttöliittymien muotivirtaukset muuttuvat, mutta ihmisluonne pysyy samana. Haluamme yhä nopeita ratkaisuja, ja ruudun ääressä emme halua joutua miettimään liikaa. Jos ratkaisu ei ole silmiemme edessä, luovutamme jopa sekunneissa.
Siksi myös OEE-järjestelmän helppokäyttöisyys on yksi sen tärkeimmistä kriteereistä. Helppo käyttöönotto ja järjestelmän sujuva sulautuminen osaksi tuotannon arkea ja päivittäisjohtamista on perusta, jota ilman järjestelmästä ei saada kaikkia hyötyjä irti.
Jos raportteja ei saa esille korkeintaan parilla klikkauksella tai jos näyttöjä ei ymmärrä yhdellä vilkaisulla, unohtuvat ne nopeasti. Ja samalla unohtuu periaate siitä, että tehokkuus paranee vain sen tilaa mittaamalla ja seuraamalla.
Helppokäyttöisyys tukee hyvää käyttöastetta ja käytännön hyötyjä
Kun uusi OEE-järjestelmä otetaan käyttöön, täytyy tuotantopäällikön osata myydä sen käyttäminen muille työntekijöille. Nykyään OEE-lukuja eivät käytä yrityksissä pelkästään päällikkötason työntekijät. Myös aivan lattiatasolla seurataan tehokkuuden raportteja.
Mitä helpompi järjestelmä on ja mitä helpommin se näyttää hyötynsä, sitä vähemmän sen käyttämistä tarvitsee perustella. Parhaimmillaan henkilöstölle riittää kevyt ohjeistus.
Jos järjestelmä kuitenkin on liian monimutkainen tai kankea, se jää työpäivän tiimellyksessä helposti käyttämättä. Silloin yritykseltä puuttuu faktoihin perustuva ymmärrys nykyisestä tehokkuustilanteesta, mikä voi johtaa esimerkiksi johdon ja työntekijöiden välisiin erimielisyyksiin. Voi olla, että oikeat ja helpot kehitystoimenpiteet jäävät tekemättä, ja samalla kilpailukyky markkinoilla heikkenee. Luonnollisesti myös järjestelmäinvestoinnin takaisinmaksuaika pitenee.
Helppokäyttöisen ohjelmiston valitseminen ei tarkoita samaa kuin riisuttuun malliin tyytyminen. Tehokkaassakin OEE-ohjelmistossa voi olla hyvin intuitiivinen käyttöliittymä, ja päinvastoin hyvin yksinkertaisessa järjestelmässä taas käytettävyys voi olla todella huonoa.
Järjestelmän ominaisuuksillakin on väliä
Miellyttävä ja nopeasti omaksuttava käyttöliittymä ei tietenkään ole kaikki kaikessa. Yrityksen tuotantoprosessista, laitteista ja jopa tuotteesta riippuu, millaisia ominaisuuksia OEE-järjestelmältä kaivataan, jotta tuottavuus, laatu ja kustannukset saadaan optimoitua.
Kun valitset sopivaa järjestelmää, kannattaa kiinnittää huomiota myös näihin asioihin:
- Voiko järjestelmää laajentaa?
- Integroituuko se muihin järjestelmiin?
- Millaisia näyttöjä tuotannon prosesseista saa?
- Onko järjestelmätoimittaja sellainen asiantuntijakumppani, jolta saa jatkossakin tukea tuotannon kehittämiseen ja suunnitteluun?
- Entä onko toimittajalla osaamista koneiden ja laitteiden tiedonkeruusta?
Onko OEE-järjestelmän ostaminen ajankohtaista? Tutustu oppaaseemme
Jos yrityksessänne harkitaan OEE-järjestelmän hankkimista tai nykyisen OEE-ratkaisun päivittämistä parempaan, tutustu laatimaamme OEE-järjestelmän ostajan oppaaseen. Oppaassa opit muun muassa:
- kuinka OEE-järjestelmän hankintaprosessi yleensä etenee?
- mistä tietää, mikä on itselle sopiva järjestelmä?
- millainen järjestelmätoimittaja kannattaa valita?
Kirjoittaja Sami Törnroos on tuottavuuden parantamiseen erikoistunut asiantunteva myynti- ja markkinointipäällikkö. Työssään Novotekilla hän auttaa asiakkaita sekä tuotannonsuunnittelun ja -ohjauksen että OEE-tehokuudenseurannan ratkaisuissa, jotta asiakkaat pystyvät suunnittelemaan ja seuraamaan tuotantoa reaaliaikaisemmin ja tarkemmin. Erityisen tärkeäksi Sami kokee tuotepohjaisten ratkaisujen mahdollistaman vaivattoman käyttöönoton sekä nopean takaisinmaksuajan. Samilla on kymmenen vuoden kokemus eri teollisuustoimialoilta, kuten konepaja-, kokoonpano-, ja elintarviketeollisuudesta.
Kiinnostuitko aiheesta? Ota meihin yhteyttä!
Ole meihin vaivattomasti yhteydessä haluamallasi tavalla, täytä viereinen lomake, laita viestiä suoraan aihealueen asiantuntijallemme:
sami.tornroos@novotek.com